31. mai, 2016

Utrolig hva naturen gir.

Det er helt utrolig hvilke ressurser vi har til rådighet i naturen bare vi ser oss litt rundt. Vi kan bruke så mye mer enn det vi tenker over. Kanskje vi har blitt litt blinde? Eller vi er blitt litt late? Det er så lettvindt å handle alt ferdig. Vi betaler i dyre dommer i helskostbutikken for produkter som er sååå bra for oss, men vi ser ikke at mange av de samme produktene faktisk finnes gratis i naturen. Uansett, jeg for min del føler meg hvertfall veldig rik når jeg kan gå ut i naturen og sanke inn det jeg trenger. 

Her for noen dager siden stod jeg og så på grantrærne utenfor badevinduet og beundret den friske grønnfargen på de ferske skuddene. Da kom jeg på å titte i boken min "Naturens spiskammer" for å se hva som stod om gran.

Før i tiden visste de fleste at friske granskudd var blant de beste kildene til vitaminer og mineraler etter en lang og kald vinter. Granskudd er fulle av eteriske oljer, mineraler, betakaroten og C-vitaminer. Det ble trukket te på granskudd som skulle være et godt middel mot hoste og katarr i luftveiene. Man mente også at gran kunne stimulere kretsløpet og avhjelpe leddgikt og ømme, stive muskler. 

Spennende tenkte jeg. Det var ikke akkurart te jeg hadde tenkt å lage, men satte i stedet igang og lagde granskuddsirup, for det hadde jeg smakt en gang, men aldri prøvd å lage selv. Og resutaltet ble godt:) Fersk brød med hjemmelaget meierismør m/havsalt og granskuddsirup ga absolutt mersmak. Det kan fint lages (og ikke minst spises) flere ganger.

Har man ikke tid til å lage sirup akkurat med det samme, kan man fint fryse ned skuddene og koke senere.